ilegalevrouw.nl - Wanneer mag de politie iemand in vreemdelingendetentie nemen?

Wanneer mag de politie iemand in vreemdelingendetentie nemen?

Vreemdelingendetentie is niet hetzelfde als strafdetentie. Het is een maatregel om te zorgen dat iemand die hier verblijft zonder verblijfsvergunning, terugkeert naar het herkomstland.

Vreemdelingendetentie mag alleen als:
  • Iemand al eerder de opdracht heeft gekregen om het land te verlaten, en minstens 7 dagen heeft gehad om het eigen vertrek voor te bereiden.
  • Er een goede reden is om te vermoeden dat iemand gaat onderduiken, of als deze persoon probeert te ontsnappen aan terugkeer of terugkeer tegen werkt.

De rechtbank kijkt of iemand terecht in vreemdelingendetentie is genomen. Daarbij kijkt de rechtbank naar:
  • De manier waarop bij de politie bekend werd dat deze persoon geen verblijfsvergunning heeft. In de praktijk gaat het dan over de vraag of de politie wel het recht had om naar een verblijfsvergunning te vragen.
  • De vraag of iemand de kans heeft gehad om zelfstandig te vertrekken
  • De vraag of er 'zicht is op uitzetting' naar het land van herkomst
 
Vreemdelingendetentie voor moeders met kinderen

Kinderen mogen niet langer dan 2 weken in vreemdelingendetentie vastgehouden worden. Als er geen andere personen zijn die voor het kind kunnen zorgen, mag de 'illegale' moeder ook niet langer dan 2 weken in detentie gehouden worden.

Grensdetentie (dus vreemdelingendetentie voor personen die aan de grens geweigerd zijn) mag met kinderen wel langer duren dan 2 weken.


MEER INFO

HANDIGE LINKS