Home > Legaal worden > Verblijfsvergunning Regulier 
Politie & terugkeer Legaal worden Basisrechten
Nieuwsbrief
Stichting LoS

Verblijfsvergunning Regulier


Welke soorten verblijfsvergunningen regulier zijn er?


Hoe moet een verblijfsvergunning regulier aangevraagd worden?

Aanvragen van een MVV (soort visum)?
De meeste mensen hebben eerst een speciaal visum nodig voordat een verblijfsvergunning regulier aangevraagd kan worden. Dit heet een 'machtiging tot voorlopig verblijf' (MVV). Ook mensen die al zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen moeten terugkeren om een MVV aan te vragen. De MVV is een sticker die in het paspoort wordt geplakt, waarmee Nederland binnengereisd kan worden. De MVV kan door de betrokkene worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het buitenland, of door de referent in Nederland. De IND beslist meestal binnen drie tot zes maanden op de aanvraag voor een MVV.

Wanneer hoeft GEEN MVV aangevraagd te worden?
Er is geen MVV nodig voor vrouwen uit westerse landen (EU/EER-landen en Zwitserland, VS, Canada, Australiƫ, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea). Voor 'illegale' vrouwen die al in Nederland zijn, is het meestal heel moeilijk om terug te gaan naar het land van herkomst voor een MVV. Ook vrouwen die minder dan 2 jaar geleden nog legaal waren (een verblijfsvergunning hadden), hoeven geen MVV aan te vragen.

Aanvragen van een verblijfsvergunning?
(Na aankomst) in Nederland kan bij de IND een verblijfsvergunning worden aangevraagd. Daarvoor moet telefonisch een afspraak gemaakt worden bij een kantoor van de IND. De IND stuurt dan een formulier toe wat moet worden ingevuld en meegenomen. Op de website van de IND vind je alvast per type verblijfsvergunning formulieren die moeten worden ingevuld. Op de formulieren staat ook welke documenten nodig zijn voor een aanvraag.

Kosten?
Het aanvragen van een MVV en een verblijfsvergunning kost geld. Dit heet 'leges'. Het legaliseren van documenten kost ook geld. Hoeveel dit kost, verschilt per land. Let op: bij een afwijzing van de aanvraag wordt het geld niet teruggegeven.
MEER INFO

HANDIGE LINKS
-Overzicht leges
-IND

    © Stichting LOS