De Nederlandse overheid vindt dat 'illegale' vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor hun terugkeer. Daarom wordt maar beperkt opvang geboden.
VBL (Vrijheidsbeperkende Locatie) voor uitgeprocedeerde asielzoekers
Een uitgeprocedeerde asielzoekster krijgt 3 maanden opvang aangeboden in de Vrijheids Beperkende Locatie in Ter Apel of Vught. Er is een dagelijkse meldplicht en de DT&V werkt intensief met de vrouw aan terugkeer.
Na afloop van de 3 maanden kan de vrouw op straat gezet worden. Als de DT&V evan overtuigd is dat de vrouw wel aan haar terugkeer werkt wordt deze termijn vaak verlengd, maar hier bestaat geen recht op.
GL (GezinsLocatie) voor vrouwen met kinderen
Sinds 2009 mogen kinderen zonder verblijfsvergunning en hun ouders niet meer op straat gezet worden. Sinds de zomer van 2011 zijn GezinsLocaties ingesteld, waar gezinnen met kinderen opgevangen worden. Er zijn Gezins Locaties in Katwijk, Gilze, Amersfoort, Emmen en den Helder. De voorzieningen zijn sober en er is een dagelijkse meldplicht.
Opvang in de GezinsLocatie is in principe bedoeld voor uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen. Andere gezinnen met kinderen kunnen hier ook opgevangen worden, mits de DT&V overtuigd is dat het gezin wil werken aan terugkeer. Gezinnen die hier niet aan mee willen werken, worden geweigerd.
Hoe werkt het in de praktijk?
'Illegale' vrouwen met kinderen die opvang in een GezinsLocatie willen, kunnen contact opnemen met de DT&V. Na een intakegesprek beslist de DT&V over de opvang.