Home > Basisrechten > Sociale voorzieningen > Bijzondere bijstand 
Politie & terugkeer Legaal worden Basisrechten
Nieuwsbrief
Stichting LoS

Bijzondere bijstand

Wat is bijzondere bijstand?
Bijzondere bijstand is een extra financiƫle toelage voor mensen die recht hebben op bijstand. Uit de bijzondere bijstand worden bijzondere kosten vergoed die niet betaald kunnen worden vanuit de gewone bijstand en waar ook niet voor gespaard kan worden.

Er bestaan geen algemene regels voor het recht op bijzondere bijstand, elk geval wordt apart besloten. Bijzondere bijstand moet aangevraagd worden bij de sociale dienst van de gemeente.

Wie heeft recht op bijzondere bijstand?
Vrouwen die recht hebben op bijstand, kunnen ook bijzondere bijstand aanvragen voor bijzondere uitgaven. Dat geldt voor:
  • Vrouwen die een verblijfsvergunning hebben zonder inkomenseis,
  • Vrouwen die procederen over de verlenging van deze verblijfsvergunning of tegen de intrekking van hun verblijfsvergunning, totdat hun zaak bij de rechtbank komt.
  • Een Nederlands kind of kind met verblijfsvergunning, heeft mogelijk wel zelfstandig recht op bijstand. Zie nadere uitleg over het recht op bijstand, en hieronder over het recht op bijzondere bijstand.
Bijzondere bijstand voor Nederlands kind of kind met verblijfsvergunning
Voor Nederlandse kinderen of kinderen met verblijfsvergunning waarvoor het recht op bijstand bestaat, bestaat ook recht op bijzondere bijstand. In dit geval kan uit de bijzondere bijstand de huurkosten van de woonruimte waar het kind woont, vergoed worden. Daarnaast kan bijzondere bijstand gevraagd worden voor bijvoorbeeld een bril.

 

MEER INFO
-Bijstand
-Verblijf bij kind

HANDIGE LINKS

    © Stichting LOS