Home > Legaal worden > Verblijfsvergunning Regulier > Verblijfsvergunning Familie > Verblijf bij familielid 
Politie & terugkeer Legaal worden Basisrechten
Nieuwsbrief
Stichting LoS

Verblijf bij familielid

Als mensen bij hun familielid in Nederland willen wonen, is het mogelijk om verblijfsvergunning voor verblijf bij familielid aan te vragen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar die bij hun ouder(s) willen wonen, heet deze vergunning ‘gezinshereniging’. Voor andere familieleden, bijvoorbeeld een familielid die alleen is achtergebleven in het land van herkomst, heet het ‘verruimde gezinshereniging’.

Welke documenten zijn nodig voor de MVV aanvraag?
Kijk hier welke documenten nodig zijn om een MVV aan te vragen voor verblijf bij familielid.

Gezinshereniging (verblijf bij ouder als minderjarig kind)
Deze verblijfsvergunning is bedoeld voor kinderen jonger dan 18 jaar die bij hun vader of moeder in Nederland willen wonen. Het kind moet meestal eerst een MVV aanvragen in het land van herkomst. Bij binnenkomst in Nederland wordt dan de verblijfsvergunning voor gezinshereniging aangevraagd. In sommige gevallen kan ook een verblijfsvergunning zonder MVV worden aangevraagd. Dit geldt voor kinderen tussen 4 en 18 die al minstens drie jaar in Nederland wonen en die aan de voorwaarden hieronder voldoen. Zij kunnen in Nederland meteen een verblijfsvergunning aanvragen en hebben geen MVV nodig.

Voorwaarden om een MVV te krijgen?
  • De ouder in Nederland moet voldoende inkomen hebben. Kijk hier voor het precieze bedrag. Dit inkomen moet nog voor minimaal 12 maanden beschikbaar zijn als de aanvraag wordt gedaan. Als het inkomen maar minstens zes maanden beschikbaar is, kan het ook. Dan moet 3 jaar vóór de aanvraag steeds voldoende inkomen zijn verdiend. Als de partner als zelfstandige werkt, moet de partner ten minste 1,5 jaar vóór de aanvraag voldoende inkomen hebben verdiend.
  • De ouder heeft het gezag over uw kind. Dit moet (bij voorkeur) in het land van herkomst zijn geregeld door het bevoegd gezag.
  • Als er een ouder is die achterblijft in het land van herkomst dan moet hij of zij een toestemmingsverklaring ondertekenen. In deze verklaring staat dat de vader of moeder toestemming geeft dat het kind naar Nederland komt.
Het kind moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • Het kind is jonger dan 18 jaar.
  • Het kind is niet getrouwd, en ook nooit getrouwd geweest.
  • Het kind behoort feitelijk tot het gezin.
  • Het kind heeft een familierechtelijke relatie met de ouder.
  • Het kind gaat met de ouder samenwonen in Nederland.
Verruimde gezinshereniging
Deze verblijfsvergunning is bedoeld voor mensen die bij een familielid in Nederland willen wonen. Bijvoorbeeld een familielid die alleen is achtergebleven in het land van herkomst, zoals een alleenstaande tante die altijd bij het gezin heeft gewoond. Dit heet verruimde gezinshereniging. Zij moeten meestal eerst een MVV aanvragen in het land van herkomst. Bij binnenkomst in Nederland wordt dan een verblijfsvergunning voor verruimde gezinshereniging aangevraagd. Deze vergunning geldt niet voor minderjarige kinderen of partners van iemand die in Nederland woont. Daarvoor zijn andere vergunningen.

Voorwaarden om een MVV te krijgen?
  • Geen zorg hebben over kinderen of andere afhankelijke familieleden
  • Niet zelfstandig wonen in land van herkomst en niet in eigen onderhoud kunnen voorzien
  • Niet getrouwd zijn
  • Het moet onevenredig hard zijn als de persoon in het land van herkomst moet blijven
  • Basisexamen inburgering halen (voor mensen tussen 18 en 65 jaar). Kijk hier voor de  uitzonderingen (mensen die geen examen hoeven te doen).
  • Behoren tot het gezin van het familielid in Nederland. Dit betekent:
  • Samenwonen met het familielid in Nederland: inschrijven op het adres van het familielid in Nederland.
  • De gezinsband bestond ook al in het buitenland. Dit betekent dat degene die naar Nederland wil komen ook in het buitenland al tot het gezin behoorde.
  • Morele en financiële afhankelijkheid tussen degene die naar Nederland komt en het familielid. Deze afhankelijkheid moet ook al in het buitenland hebben bestaan.
  • Het familielid in Nederland moet voldoende inkomen hebben. Kijk hier voor het precieze bedrag. Dit inkomen moet nog voor minimaal 12 maanden beschikbaar zijn als de aanvraag wordt gedaan.  Als het inkomen maar minstens zes maanden beschikbaar is, kan het ook. Dan moet 3 jaar vóór de aanvraag steeds voldoende inkomen zijn verdiend. Als de partner als zelfstandige werkt, moet de partner ten minste 1,5 jaar vóór de aanvraag voldoende inkomen hebben verdiend.

MEER INFO
-Familierecht

HANDIGE LINKS
-Leges verblijf bij familie

    © Stichting LOS